Vår story

 

ebbe - Scandinavian Simplicity

Vi är ett litet gäng eldsjälar som brinner för att designa de där riktigt schyssta barnkläderna som ungarna älskar, ni föräldrar plockar fram ur garderoben med ett leende på läpparna – och som dessutom är producerade på ett sätt som är så skonsamt som möjligt för vår miljö. Vi gillar tanken på att våra kläder ärvs mellan syskon, kusiner och vänner och känner oss stolta över att vi varje dag tar nya kliv på vår hållbarhetsresa med er kunder som finaste sällskapet.

Men hur började alltihop?

Tänk er en kille som växte upp i småländska Huskvarna som hellre jobbade i stadens coolaste skivbutik än att påbörja gymnasiet efter avslutad grundskola. Så fick det bli, Mikael Thor hette han, och året i skivbutiken följdes så småningom både av avslutat gymnasium och en utbildning i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Men långt innan dess stod det helt klart att det var kläder som var hans stora intresse. Och entreprenörskapet. Det egna företagandet sitter i generna. Farfar var västgöten som startade möbelföretaget ”Tibro Stoppmöbler”, grunden till det som idag heter ”Ire Möbel”. Mikaels far vandrade vidare i liknande fotspår men med fokus på fritidsmöbler och var den som lanserade den odlade teaken i Sverige. Mormor var modist med eget skrädderi och morfar tusenkonstnär med både konditori och fiskeriverksamhet på sitt samvete.

Under några år som inköpsekonom på H&M lärde sig Mikael mer om klädvärldens inköpsstruktur men entreprenörsådran dunkade taktfast under västen och vid millennieskiftet, samtidigt som Mikaels förste son föddes, bestämde han sig för att starta ett eget agentföretag inom barnklädesbranschen som fick namnet OneTwoTen. Företaget har sedan starten lanserat en rad utländska barnklädesvarumärken som exempelvis danska Molo, Katvig och Hummel och holländska Scotch&Soda på ett framgångsrikt sätt på den svenska marknaden.

syatljé

Bild från 1900-talets början från Mikaels släktingars syateljé i Undenäs i Västergötland.

Drömmen om ebbe

Drömmen om ett eget varumärke växte sakta under åren som agent. Med inspiration från det skandinaviska landskapet, från Bohusläns karga klippor där Mikael spenderade sina barndoms somrar, till Smålands djupaste skogar, växte varumärket ebbe fram. Stilen är enkel, avskalad och bekväm med en fashiontwist som ger plaggen det där lilla extra.

- Jag älskar det jag brukar kalla ”Sustainable Casual Fashion” och har alltid brunnit för att skapa ett varumärke med rötterna i det slitstarka och rena. Känslan vi vill förmedla med våra kläder är ”Scandinavian Simplicity” säger Mikael.

Inspirationen till namnet ebbe kommer från en av Mikaels tre söner – som heter just – Ebbe.

Det maritima temat är vår livsnerv och återfinns alltid i kollektionerna såväl höst som vinter och vår som sommar. Med showroom i Malmö, precis bredvid brofästet över till Köpenhamn, är övriga världen alltid nära.

Hållbarhetsfokus

I alla moment från design till produktion står miljömässig hållbarhet i fokus. Målet är att vara hundra procent miljömässigt hållbara år 2025 – idag är cirka åttio procent av produktionen
tillverkad i ekologiska och återvunna material, i certifierade fabriker, i till exempel Turkiet och Indien.

Vi brinner för att skapa en mer miljömässigt hållbar utveckling inom textilkonsumtion och sättet att se på kläder och kläders värde. Kläder av ekologiska och återvunna material är ett designat hantverk och måste få kosta. Att de sedan går att sälja vidare/skänkas i andra hand är en självklarhet för oss. På denna inslagna väg vill vi vandra vidare. Men vi behöver också stöd och förståelse från er kunder för att vi ska kunna bestiga detta berg av lågpris och slit och släng.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
Väljer du att shoppa hos oss så stödjer du ett svenskt, miljömässigt
hållbart varumärke, designat i Malmö.
Det värmer vårt hjärta.