Lilla velourskolan

Vad är velour?

Velour liknar sammet men är stickat vilket ger en bättre elasticitet. Plaggen i vår senaste velourkollektion består av en blandning av ekologisk bomull och återvunnen polyester. Den ekologiska bomullen är producerad i en GOTS-certifierad produktion och den återvunna polyestern, som har använts vid tillverkningen av plaggen, är GRS-certifierad.

Vill du läsa mer om vad certifikaten innebär så kan du göra det på sidan om produktion.

Velour - en 70-tals kvalitet i ny tappning

Tyget var mycket populärt under 1970-talet och har på senare år fått en renässans och synts mer och mer på modescenen. Ett perfekt material som både är snyggt och bekvämt.

Tillverkningen av velour

Velouren är uppbyggd på samma sätt som frotté med den skillnaden att öglorna klipps till en lugg. Denna process skapar överskottsfibrer som släpper från plagget både i vått och torrt tillstånd, den första tiden.

Hur vårdar jag mitt velourplagg?

Så här gör du:

  • Tvätta alltid plagget ut och in, detta för att skydda den luddiga ytan mot slitage i tvättmaskinen, då den slår mot trumman.
  • Tvätta också plagget separat de första gångerna för att undvika missfärgning av andra plagg.
  • Vår velour tvättas i 40 grader (skonsamt tvättprogram) och centrifugeras med fördel vid lågt varvtal.
  • För att undvika att luggen klibbar ihop sig så rekommenderar vi användning av sköljmedel. Idag finns många bra miljömärkta sköljmedel på marknaden.
  • För att få till en extra lyster så kan plagget torktumlas på låg värme. Viktigt är att det är låg värme då accessoarer såsom resårband kan skadas om värmen blir alltför hög.
  • Skaka plagget efter tvättning och använd gärna ”klädroller” eller sammetsborste för att få bort de överflödiga fibrerna.

 

Se vårt sortiment av barn- & babykläder till verkade i velour.