Caroline Hjort

Varma och torra barn i softshell

Barnen behöver ytterplagg som klarar det där lilla extra. Vi som föräldrar vill känna oss trygga med att våra barn inte fryser och att de håller sig varma och torra. Det är även viktigt att ytterplagget andas så att barnen inte blir svettiga och fuktiga och sedan börjar frysa.

Vi på ebbe har tagit fram en funktionell softshelljacka med ett brett användningsområde där vi inte tummat på designen.

Väljer du vår softshelljacka får ditt barn ett plagg som...

• Håller värmen
• Är vattenavstötande upp till 5000mm / 24h
• Andas ut överflödig kroppsvärme upp till 3000 gr / m2 / 24h
• Är synlig i mörker via reflexer både fram och bak

Till vår stora glädje lyckades vi att hitta en leverantör som kunde producera jackan i en polyesterfiber som är framtagen från återvunna plastflaskor. Läs gärna mer om det här. Plagget har dessutom den vattenavstötande impregneringen BIONIC-FINISH®ECO, som är helt fri från flourkarboner, formaldehyd och paraffin och är inte är skadligt för varken miljö eller för de som producerar plaggen.

Lär dig mer om softshellmaterial av Petra Hägg, produktionsansvarig, på ebbe.

 ebbes produktionsansvarig Petra visar upp softshelljackanVad är softshelltyg egentligen?

- Material av denna kategori är konstruerade av en tät vävd mikrofiber,
ett yttre lager som har en behandling som gör plagget både vindtätt och vattenavstötande. Lagret mellan ytter- och innertyget är ett isolationslager som gör materialet varmt, samt upptar och transporterar bort eventuell fukt som skapas när man är fysiskt aktiv, som barn oftast är. Innertyget i
fleecen är både värmande och mjukt mot kroppen.

- En jacka tillverkad i softshell är alltså inte vattentätt till 100% som ett traditionellt membran, utan fungerar vattenavstötande och ger ett mycket bra skydd mot vind, kyla samt mot snö och regn, en viss tid. Men det är framförallt andningsförmågan av plagget som är prioriterat,
framför vattentätheten, när det gäller softshelltyg.

- Softshell är ett mjukare material som fungerar utmärkt vid hög aktivitet eftersom fukten som då bildas, lätt transporteras ut genom små porer i tyget och avdunstar. Att ha regnkläder när det är lite mildare ute i lätt regn kan göra att barnen blir svettiga innanför jackan och gärna vill ta av sig. Och när de är svettiga blir de lätt nedkylda och börjar frysa och då är en softshelljacka ett bra alternativ.


Olika materials andningsförmågan - vad betyder det? 

- Material generellt sätt kan beskrivas genom olika grader av andningsförmåga, med detta menas, hur stor förmåga materialet har att transportera fukt från kroppen och ut genom tyget. Man kan helt enkelt beskriva mätningen för ”överföringshastigheten av fukten”, dvs man mäter hur fort eller långsamt, fukt transporteras genom tyget. Detta mäts i g/m²/day eller med andra ord - mängden fukt som transporteras per kvadratmetertyg i 24 timmar.


ebbes softshelljacka har en vattenpelare på 5000 mm, vad innebär det egentligen?

- Det anger vattentätheten på plagget. Materialet har testats med ett vattentrycksredskap, för att se när det börjar släppa igenom vatten. Testet innebär att man utsätter materialet för ett vattentryck som anges i millimeter. Till exempel, vårt plagg med vattenpelare på 5000 mm innebär att materialets rätsida klarar av att motstå trycket av en mängd som mäter 5000 mm eller 5 meter, på höjden, innan baksidan blir blöt. Man kan alltså inte vistas i ösregn under en längre period i endast softshell, då blir man blöt tillslut.

Förr rekommenderade man att klä barnen i många lager, hur ser du på det idag?

- Softshelljackan kan faktiskt ersätta lager-på-lager principen, då allt finns i ett och samma plagg. Ytterlagret som håller mot vind och regn, membranet på insidan som transporterar ut fukt och fleece på insidan som värmer och är mjukt mot kroppen. När det blir kallare ute, till vintern, kan man använda softshelljackan som ett lager istället, där man förslagsvis sätter ett underställ under och en varmare jacka eller en skaljacka över.

Viktigt att barnen kan röra sig enkelt

- Vår softshell jacka innehåller 6% elastan, vilket ökar komforten och rörelsefriheten vilket passar barn som ofta är fysiskt aktiva på förskolan eller i skolan.

- Vi har dessutom valt att göra jackan något längre än en vanlig jacka då den ger ett bättre skydd över rumpan och dessutom sticker ut lite från klassiskt designade softshelljackor på marknaden.

 

Tack, Petra för en utförlig förklaring om softshelltyg och varför en softshelljacka är bra till barn.

 

Här kan du se och läsa mer om softshelljackan.

 

    Varor som nämns i nyheten