Clara

På trendspaning med ebbe

Här ger vi dig en inblick i designprocessen hos oss på ebbe – vad designas just nu och vilka trender ser vi för hösten 2021? Detta är några av frågorna som vår designer Karin Schollin ger svar på i intervjun nedan. Trevlig läsning!

Karin, berätta gärna lite om dig själv och vad som fick dig att börja jobba hos ebbe?
- Jag har arbetat som designer och med produktion i över 20 år nu. Jag har varit verksam både i Sverige och utomlands men har under de senaste åren känt ett växande behov och en inre längtan efter att arbeta med hållbar design på ett företag som står för de värderingarna.
Det var i den här inre processen som jag av en slump upptäckte ebbe. Jag blev väldigt inspirerad och imponerad av företaget och efter att ha vi kommit i kontakt med varandra började jag denna nya resa.

Vad designar du helst och varför?
- Jag älskar att designa barnkläder. Möjligheten att laborera med olika tryck och färger är större när det kommer till just barnkläder jämfört med kollektioner för vuxna. En av mina favoritdelar av designprocessen är att skapa koncept och stories som sen reflekteras i plaggen.
På ebbe är vi ett sammansvetsat team och har ett fint team-work där alla tillför sin expertis. Jag jobbar tight med företagets grundare och VD Mikael Thor som har många idéer och tillsammans sätter vi grunderna för den nya kollektionen.
Jag trivs bäst i rollen som designer när jag får ett uppdrag från ett varumärke med en utpräglad stil där det är upp till mig att ta den till mig och tolka den. Det är en spännande, rolig och kreativ utmaning och skapar en gemenskap i skapandet.

 

Karin_Schollin_Mikael_Thor

 

 

Kan du ge oss en inblick i designprocessen – vad jobbar du med just nu?
- Just nu jobbar vi i tre säsonger samtidigt i olika faser.
Vår/sommarkollektionen 2021 ska just utlevereras – det betyder att den snart finns till försäljning på ebbekids.se och hos återförsäljare. Höst/vinterkollektionen 2021 säljs just nu in till återförsäljare runt om i världen, fotograferas och förbereds samtidigt som vår/sommarkollektionen 2022 är i ett uppstartsskede. Att jobba i tre säsonger samtidigt är inte ovanligt och kan verka stressigt - men det är väldigt dynamiskt och roligt.

Ser du några tydliga trender för barnkläder under hösten 2021?
- Ett stort fokus ligger på miljömässigt hållbara kläder med en ansvarstagande produktion och naturliga material, och där känner vi oss väldigt bekväma. Vi ser även en tydlig trend där naturen inspirerar klädernas uttryck. På ebbe inspireras vi ständigt av vår omgivning med starka men mjuka toner och utformning när vi färgsätter kollektionen och väljer mönsterbild och tryck.
Skogen, havet och ängarna är våra ständiga följeslagare i designprocessen – ”Evert Taubekänslan” är påtaglig.
När man tittar på just barnkläder handlar det inte bara om att se framåt utan även blicka bakåt. Trender kring barnkläder kommer i cykler, likt dam- och herrkläder, och nu kan vi se likheter med modet som vi föräldrar växte upp med. Just nu en flirt med 80- & 90-talet där vi exempelvis ser den monokroma eller helmönstrade matchningen av set med under- och överdel i olika material.

Hur skulle du beskriva ebbes stil och plagg?
- Modern Casualism. Det finns en användarvänlighet i sin enkelhet i designen.
Vi inspireras av 50-talsmodet där en ny modern stil växte fram inspirerad av film, rock’n’roll och en mer praktisk avskalad design. Exempelvis chinosen blev en byxa som bars av alla under denna tid. Just chinos tycker vi på ebbe är ett superbra plagg som funkar både till vardag och fest. Precis så som ebbe vill att modern casualstil ska funka, det vi kallar Casualism.

Under 80-talet växte ”Casual Friday” fram – fortfarande stiligt klädd men i mer bekväma kläder.
Vi skapar bekvämt dressade plagg som chinos, pikétröjor, skjortor, sweatshirts etc. i tidlösa modeller som är tillgängliga för alla. Att plaggen går att ärva mellan syskon och vänner är en självklarhet.

 

karin schollin

 

 

ebbe strävar ständigt mot en hållbar framtid och tillverkar till stor del sina kläder i ekologisk bomull och återvunnen polyester – påverkar det ditt arbete som designer?

- Bara känslan av att veta att vi har en ansvarstagande produktion gör att arbetet inte bara känns roligt utan också viktigt och meningsfullt. Ibland får vi välja nya vägar för att kunna skapa plagg som ska hålla för lek och inte tappa passformen. Vi vill inte använda blandmaterial som exempelvis akryl i våra kläder men jag ser inga svårigheter eller hinder med detta arbete – snarare en tydlighet i skapandet. Arbetet ramas in när vi tydligt tar avstånd från vissa material.

Hur ser visionen ut för ebbe i framtiden?
- Att fortsätta skapa härliga ebbe kläder och behålla men utveckla det unika vi har.
Vi vill skapa ett sätt för familjer att hitta en garderob till sina barn på ett smidigt sätt. Vi jobbar med att hitta ”cross-overs” där det de rena linjerna får ett lite mer ”ruffsigt” uttryck. Allt detta inom ramen för vad vi kallar Modern Sustainable Casualism.
Vi vill genom klädernas hållbarhet och uttryck skapa långsiktiga relationer med våra kunder och alltid fortsätta utvecklas och förbättras där vi kan.

ebbe organic