Caroline

 

En stor del av vårt arbete med varumärket ebbe handlar om hållbarhet och hur vi kan skapa en klimatsmartare produktion av våra plagg där vi ständigt letar efter material som är hållbara och bättre för miljön.

I denna artikel tänkte vi gå närmre in på vad ekologisk bomull egentligen är och hur det skiljer sig ifrån "vanlig" bomull. 

Bomull är väldigt omtyckt som material i kläder. Några anledningar till det kan vara på grund av egenskaper som att bomullen tål tvättning bra, har god slitstyrka och har förmågan att svalka i varma klimat. 
 
Bomullen har, som vi alla vet idag, en enorm påverkan på miljön. I dag täcker bomullen nära hälften av världens textilproduktion. Klädesbranschen säljer allt mer och på grund av detta ökar också tillverkningen av bomull. Detta innebär ett hot mot livsmiljöer och mot sötvattensförsörjningen för tusentals människor i olika delar av de fattiga produktionsländerna. Dessutom behöver bomullen mängder av jordbrukskemikalier för att minska angrepp från skadeinsekter och ogräs. Det beror dels på att den har en lång växtsäsong och på att blomning och fröbildning tar tid. Bomullen besprutas när den växer och även när bomullen skördas. 

Vad är då ekologisk bomullsodling?
Till skillnad från vanlig bomull så odlas ekologisk bomull utan några som helst kemiska bekämpnings- eller konstgjorda gödningsmedel vilket leder till att odlingen har en mindre inverkan på vår jord och människorna som odlar bomullen. Detta gör också att slutproduktionen blir av högre kvalitet, får längre fibrer och ökad livslängd. 
 
Det ställs en rad krav på en ekologisk bomullsodling:
  • Produktionen ska ske med vatten utan kemikalier samt vara energisnål
  • Bekämpningsmedel får inte användas.
  • Naturliga gödningsmedel får användas och kompostering sker vilket försäkrar kommande generationer jordar med god näringstillgång
  • Användning av alternativa lösningar till farliga avlövningsmedel används eller så handplockas bomullen vid mer småskalig produktion

Vad händer inom odlingen av ekologisk bomull?
Den ekologiska odlingen kom igång i början av 1990-talet. Idag odlas ekologisk bomull på flera håll i världen. Tyvärr odlas den fortfarande i mycket liten skala men mängden av ekologiska odlingar ökar hela tiden i takt med efterfrågan, vilket är positivt. 

Som konsument har du stor möjlighet att påverka genom att göra klimatsmarta val när du väljer vilka kläder du handlar. Ökar efterfrågan på mer hållbara material så kan även produktionen öka och då kan den utvecklas vidare och ständigt förbättras. Detta i sin tur kan leda till att miljön påverkas till det bättre. 

Vi på ebbe tycker att det är en del av vårt ansvar som producent att erbjuda våra kunder ekologisk bomull framför vanlig bomull, om vi har möjligheten.

I vår höst- och vinterkollektion har vi använt hållbara material till 80 %. Vi är inte i mål ännu men vi har kommit en god bit på väg. Kollektionen innehåller en stor andel plagg tillverkade i ekologisk bomull men även materialet bambu som vi kommer att berätta mer om i nästa artikel. 

Välkommen in och se hela vårt ekologiska sortiment