Caroline

Vid det här laget är vi nog alla, både konsumenter och producenter, medvetna om att jordens resurser inte är oändliga och att vi ständigt måste utveckla nya sätt att producera kläder på som skonar miljön. På vår ständiga jakt efter nya spännande material, som är miljömässigt hållbara, har vi nu upptäckt bambufibern. Kan detta gräs – ja det är det faktiskt - vara ett bra alternativ eller komplement till den ibland så ifrågasatta bomullen?

I den här artikeln vill vi dela med oss av vad vi vet om bambu och mer om hur det är som material i just kläder.

Vad är bambu 

Bambu är ett samlingsnamn på en grupp av gräs som växer i tropiska, subtropiska och tempererade områden i Asien, Amerika och även i vissa delar av Europa.

Bambu - en hållbar resurs

Bambuplantan är snabbväxande, kräver varken bekämpningsmedel eller konstbevattning och klarar sig på näringsfattig jord på otillgängliga marker vilket gör att värdefull åkermark inte behöver användas vid odlingen. Bambun är naturligt antibakteriellt och suger upp minimalt med vätska. Det är just dessa egenskaper som gör att bambun är en mer hållbar resurs än bland annat bomull, som kräver enorma mängder vatten, både under odlingen, men även vid skörd. Efter skörd behöver bambun inte planteras om utan den gror naturligt. Bambun som växt kan användas inom flera olika områden och klassas idag som en av världens bästa resurser ur ett miljöperspektiv.

Bambu som tyg

För att bambun ska bli tyg måste bamburåvaran omvandlas till fiber. Den hårda bambun görs om till mjuk tråd genom att man blandar den råa bambumassan med ett lösningsmedel som innehåller en viss mängd kemikalier vilket är orsaken till att vi inte kan kalla kläder tillverkade av bambu för ekologiska. Bambufiber kräver dock en mindre del färgämnen och kemikalier jämfört med både bomull och viskos vilket i slutändan gör det till ett mer miljömässigt hållbart alternativ.

Många fördelar med bambu

Det finns många fördelar med att tillverka kläder av bambu - inte minst när det gäller barnkläder - några av dessa är:

  • Bambun är antiultraviolett och fungerar därför bra som solskydd • Materialet absorberar och avdunstar vatten väldigt snabbt, vilket gör att det inte är någon större fara att spilla på sig
  • Fibern är lågallergen vilket gör att den kan användas av människor med känslig hud
  • Bambun är mjukare än bomull
  • Texturen har en något mer exklusiv känsla och kan liknas vid en blandning av kashmir och silke
  • På grund av att bambufiber består av små mikrohål andas den väl och är sval mot kroppen
  • Bambun är naturligt antibakteriell och antistatisk vilket gör den smutsavstötande vilket leder till att plagg tillverkade i bambu inte behöver tvättas särskilt ofta

Kostnad av kläder tillverkade i bambu

Anledningen till varför kläder tillverkade av bambumaterial kostar lite extra beror på att tillverkningsprocessen är något dyrare än tillverkningsprocessen där bomull används. Men eftersom ett plagg i bambu håller färg och form bättre vid tvätt jämfört med ett plagg tillverkat i bomull så blir det troligen billigare i längden.

Vad tycker pandan?

Och tillslut, vad tycker pandan om att vi människor skördar deras mat för att göra kläder av den? Som tur är så är den bambun som används till klädtillverkning gjord av så kallad jättebambun och det är inte samma slags bambu som pandan äter. Pandan föredrar mindre och buskigare bambusorter. Det är första säsongen vi på ebbe använder material gjort av bambu och vi hoppas att ni kunder kommer att uppskatta det och att vi får möjlighet att använda detta spännande material i kommande kollektioner.

Höstens bambukollektion

Kollektionen vi har tagit fram i bambumaterialet består av plagg som passar bra vid lite festligare tillfällen på grund av den lite lyxigare känslan på tyget. Självklart fungerar plaggen även för vardagsbruk men passar extra bra till vinterns alla fester och högtider.

Se hela bambukollektionen.

Källor:
1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Bambu
2. http://www.mynewsdesk.com/se/blog_posts/de-7-vanligaste-fraagorna-om-textil-av-bambu-29611
3. http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1310059/FULLTEXT01.pdf