Hem » Fiskartröja
Fiskartröja

Fiskartröjan - en klassiker året runt

Vilket plagg är som en mjuk skön kram, fungerar lika bra året om och alltid håller dig varm och välklädd på det där självklara sättet? Frågar du oss så är det våra fina fiskartröjor Vinga (vuxen) och Mike (barn).

Våra fiskartröjor har blivit riktiga ebbe klassiker. Fiskartröjor, eller islendertröjor som de också kallas, har använts av fiskare till havs i hundratals år. Vårt mönster är inspirerat av dåtidens sjömän från Sveriges västkust. Ett varmt plagg var ett måste ute på de stora haven där tröjorna skulle stänga ute både vind och vatten. Men tröjorna fungerade också som ett ID-kort och en livförsäkring. Ofta hade familjer sitt eget mönster som tröjorna stickades i. Om en sjöman hittades drunknad så kunde just tröjan vara ledtråden för att kunna identifiera personen. 

100 % ekologiska fiskartröjor

De traditionella fiskartröjorna var oftast tillverkade av ull. Våra fiskartröjor är tillverkade av 100 % ekologisk GOTS-certifierad bomull vilket gör att plagget är mycket mjukare och andas lättare än om det vore i ren ull. Det gör det också till ett plagg som passar året runt - sommar som vinter. För att inte tala om vilken perfekt present det är - till både liten och stor.

De finns i två olika färgställningar, vitt på blått och blått på vitt. Tröjorna finns till både barn och vuxna så att hela familjen kan matcha varandra. Kombinera med en klassisk sotarmössa för en skön marin look med fashion twist.

 Upptäck våra fiskartröjor du också ⚓

Här hittar du vår storleksguide.

Läs mer

Vad är en fiskartröja och vad används den till?

En klassisk fiskartröja är en tröja i stickad ull som traditionellt användes av fiskare och sjömän för att hålla sig varma och torra på sjön. Tröjan hade ursprungligen en lite högre hals, ofta i en annan färg än resten av tröjan, och en lös passform för att möjliggöra rörelsefrihet för fiskarna när de arbetade ombord på båten. Ärmarna är vanligtvis långa och ribbstickade vid handleden för att hålla tröjan på plats och förhindra att kall luft trängde in.

Vilka olika mönster finns?

Mönstret på tröjan består ofta av ett enkelt geometriskt mönster, som kan ha olika betydelser beroende på vilken fiskeby eller region som tröjan kommer ifrån. Förr fungerade tröjorna nästan som ett ID-kort och en livförsäkring. Ofta hade familjer sitt eget mönster som tröjorna stickades i. Om en sjöman hittades drunknad så kunde just tröjan vara ledtråden för att kunna identifiera personen.

Vilka material tillverkas fiskartröjor i?

Den traditionella fiskartröjan är tillverkad i ull som är ett naturligt isolerande material. Ull håller bäraren varm även när den är våt, vilket gjorde den till ett populärt val bland fiskare förr i tiden.

Vi har valt att göra våra fiskartröjor i ekologisk bomull då vi tycker att det är ett material som bättre möter dagens vardagsbehov hos våra kunder. Bomull är ett naturligt andningsbart material som är mjukt och bekvämt att ha på sig och också lätt att sköta om.

Hur ska jag ta hand om min fiskartröja för att förlänga dess livslängd och bibehålla dess funktioner?

1. Kanske måste du inte ens tvätta tröjan? Ibland räcker det att vädra den. Om du ändå vill tvätta den så gör det varsamt för att undvika att den tappar formen eller skadas. Tvätta den gärna ut-och-in i max 40 grader med ett milt tvättmedel. Undvik att torktumla tröjan eftersom hög värme kan orsaka krympning eller skada fibrerna.

2. Torka tröjan platt: Efter att du har tvättat tröjan, torka den platt på exempelvis en handduk. Häng inte upp tröjan eftersom det kan orsaka att den tappar formen eller blir uttänjd.

3. Undvik kemtvätt: Kemtvätt kan skada fibrerna i en stickad tröja.

4. Förvara tröjan på rätt sätt: När du inte använder din stickade tröja, förvara den på en plats som är torr och ventilerad.

Genom att ta hand om din fiskartröja på rätt sätt kan du förlänga dess livslängd och njuta av den länge.

Ser vi några nya trender i design och produktion av framtidens fiskartröjor?

De senaste trenderna inom fiskartröjor går mot att göra dem mer funktionella, hållbara och estetiskt tilltalande. Nya material och teknologier används för att förbättra prestandan och bekvämligheten i fiskartröjor och samtidigt minska deras miljöpåverkan.